www.kadodder.be // thuisbegeleiding@kadodder.be // tel 03/312 45 41

Dienst Vroeg- en Thuisbegeleiding

provincie Antwerpen vzw

Sterrenstrand, onderweg met schitterende brussen

Gezelschapsspel Sterrenstrand kadodderOpgroeien in een gezin als broer of zus van een kind met een beperking is gewoon, maar toch ook heel speciaal. Dit merken de thuisbegeleiders van Kadoddder dagelijks in de begeleiding van gezinnen met kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking.

Thuisbegeleiders ervaren dat aandacht geven aan de brus, zijn noden, maar ook zijn krachten, helpend kan werken en later veel leed kan voorkomen. Op een creatieve manier proberen zij individueel of in groep de brus de aandacht te geven die hij verdient. En dat werkt, dat is zeker.

In 2018 deed de Koning Boudewijnstichting een oproep voor projecten voor een betere ondersteuning van brussen van kinderen en jongeren met een beperking. Eindelijk iets voor brussen! Het idee voor het ontwikkelen van een tool werd geboren: het zou er één zijn om op een speelse manier met brussen in gesprek te gaan en hen zo te ondersteunen. Een bestaand spel ontwikkeld door de studenten van de AP-hogeschool voor Kadodder was de inspiratiebron.
Op 10 december 2019 werd ‘Sterrenstrand’ officieel voorgesteld op het slotseminarie van de Koning Boudewijnstichting.
Sterrenstrand kan gebruikt worden bij brussen tussen de 6 en 14 jaar, individueel of in kleine groepjes o.l.v. een professionele begeleider (thuisbegeleider, opvoeder, psycholoog, …). De methodiek is ontwikkeld voor brussen van kinderen met een verstandelijke beperking, maar kan ook voor andere brussen gebruikt worden. 
Bekijk ook het filmpje op ATV

Met behulp van een spelbord en spelkaarten met vragen en opdrachten wordt het thema van het brus-zijn letterlijk en figuurlijk op tafel gelegd. De brus trekt met de begeleider langsheen 9 strandcabines, die verwijzen naar de 9 domeinen van kwaliteit van leven van T. Moyson (2012). Samen dingen doen, tijd voor jezelf, aanvaarden, omgaan met het andere gedrag, elkaar begrijpen, bezorgd zijn, omgaan met reacties van anderen, weten bij wie je terecht kan en lotgenoten ontmoeten, zijn de thema’s die aan bod komen. De tocht eindigt bij een bootje waarin de brus zijn schatten verzamelt (symboliseert zijn krachten), maar ook eventuele vuurtorens (zijn aandachtspunten).  De brus kan zelf verder varen, maar de ‘schatten’ en ‘vuurtorens’ kunnen ook in een verdere begeleiding meegenomen worden. 

Praktisch

Te bestellen bij thuisbegeleiding@kadodder.be

Prijs op te halen: € 59,50 
‭Inclusief ‬verzending:
€ 65,45